Skriv dig op til vores nyhedsbrev
Skriv dig op og få vores artikler og nyheder direkte i din indbakke.
Stillesiddende aktivitet: En voksende sundhedsudfordring
Stillesiddende aktivitet, er en voksende sundhedsudfordring i dagens samfund. Øget skærmbrug og langvarig fysisk inaktivitet fører til negative konsekvenser for både fysisk og mental sundhed.
Rapporterne “Fysisk aktivitet, stillesiddende adfærd og søvn” og “stillesiddende arbejde og fysisk inaktivitet” fremhæver fordelene ved fysisk aktivitet og de negative konsekvenser af stillesiddende adfærd.
Fordelene ved fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet giver en række helbredsmæssige gevinster for alle, herunder forbedret hjerte- og kredsløbsfunktion, øget muskelstyrke, bedre balance og koordination samt forbedret kondition og knoglestyrke. Derudover har fysisk aktivitet en positiv indvirkning på både hormonsystemet og immunsystemet.
Fysisk aktivitet spiller også en vigtig rolle for den mentale sundhed og generelle trivsel. Individer, der er fysisk aktive, oplever ofte øget velvære og bedre sociale relationer.
Hvad er stillesiddende aktivitet
Stillesiddende aktivitet defineres som vågen aktivitet med lavt energiforbrug (under 1,5 METs), fx skærmbrug, læsning eller passiv transport. Der ses evidens for at længerevarende fysisk inaktivitet øger risikoen for bl.a.:
Overvægt og livsstilssygdomme som type 2-diabetes
Dårlig hjertesundhed og muskel-/skeletproblemer
Psykiske problemer som stress, angst og dårlig søvnkvalitet
Hvad viser rapporterne?
Forskning viser, at stillesiddende aktivitet reducerer fysisk aktivitet og forringer søvn, trivsel og læring.
To centrale rapporter fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at mange voksne i Danmark har en livsstil præget af lav fysisk aktivitet og meget stillesiddende adfærd – hvilket har betydelige konsekvenser for folkesundheden. Ifølge rapporterne bruger størstedelen af deres fritid på stillesiddende livsstil – her ses der især en stigning om eftermiddagen og aftenen. Kombinationen af for meget skærmtid og for lidt bevægelse betyder, at de færreste lever op til WHO’s anbefalinger på 150 minutter om ugen (eller 30 minutter om dagen med moderat til hård intensitet).
Rapporterne peger desuden på at der er en tydelig sammenhæng mellem langvarig stillesiddende adfærd og dårligere søvnkvalitet – hvilket forværrer både den mentale og fysiske sundhed.
Hvordan kan vi reducere stillesiddende aktivitet?
Det er nødvendigt med målrettede indsatser for at fremme fysisk aktivitet. Her er nogle forslag:
- Aktive pauser på arbejdspladsen: Implementere korte pauser med fysisk aktivitet i løbet af dagen.
- Aktiv transport: Opfordre til at gå, cykle eller på anden måde være fysisk aktive, når de transporterer sig.
- Skærmbegrænsning: Sæt grænser for skærmtid.
- Hæve-sænke borde
Stillesiddende adfærd er en af de største, men ofte oversete, sundhedsudfordringer blandt voksne – særligt for dem, der arbejder på kontor eller har stillesiddende jobs.
Derfor er det afgørende, at både arbejdspladser og samfundet som helhed sætter fokus på at skabe rammer, der fremmer mere bevægelse i hverdagen.
Kildehenvisning
Eghøj, M., Møller, S. R., Kildedal, R., Rasmussen, M., Petersen, M. B., Gupta, N., Ekholm, O., Christensen, A. I., & Petersen, C. B. (2024).
Statens Institut for Folkesundhed. (2014). Stillesiddende arbejde og fysisk inaktivitet blandt kontoransatte. Ugens Tal for Folkesundhed, uge 25. https://www.sdu.dk/da/sif/ugens_tal/25_2014
Læs videre
Hvad er leg? Læs mere her.